Από την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 έως το Σάββατο 13 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών θα διεξαχθεί το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου με θεατρικές παραστάσεις μαθητών από σχολεία του Δήμου Αχαρνών, αλλά και μαθητών από σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η θεατρική ομάδα του σχολείου μας θα παρουσιάσει τον ΠΛΟΥΤΟ του Αριστοφάνη την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 (ώρα 19:00).

«ΠΛΟΥΤΟΣ»

Του Αριστοφάνη

(Κωμωδία, 388 π.Χ)

Ο Πλούτος είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του μεγάλου αττικού κωμωδιογράφου. Γράφτηκε το 388 π.Χ., στη διάρκεια του Κορινθιακού πολέμου. Ήρωας του έργου είναι ο χρεοκοπημένος κτηματίας Χρεμύλος που απορεί γιατί, παρότι τίμιος και ευσεβής πολίτης, κατέληξε να χάσει όλα του τα αγαθά. Ο Χρεμύλος με τον δούλο του Καρίωνα περιθάλπουν τον Πλούτο, που τυφλωμένος από τον Δία, δεν μπορεί να διακρίνει τους δίκαιους από τους άδικους, τους έντιμους από τους αχρείους. Χάρη στη φιλοξενία του Χρεμύλου, ο Πλούτος ξαναβρίσκει το φως του και αποκαθίσταται το δίκαιο ή ό,τι ο Αριστοφάνης, κλείνοντάς μας το μάτι, θα θεωρούσε δίκαιο στην ιδανική πολιτεία: κάθε πολίτης να ανταμείβεται όπως του πρέπει.

Στο έργο αυτό του Αριστοφάνη δεν υπάρχει Παράβαση, κατά την οποία ο ποιητής μιλώντας απ’ ευθείας στους θεατές επέπληττε με δριμύτητα τους πολιτικούς και τους κρατούντες. Έτσι γράψαμε μία Παράβαση με την «σύμφωνη γνώμη» του Αριστοφάνη όπου μέσα από το στόμα των μικρών παιδιών, ακούγεται ό,τι κατά τη γνώμη μας θα έλεγε και εκείνος προς όλους αυτούς που διαχειρίζονται τις ζωές μας, το μέλλον και τον πλούτο αυτής της χώρας για εμάς αλλά … χωρίς εμάς.

Συντελεστές

Μετάφραση-Διασκευή: ΚωστήςΚολώτας

Σκηνοθεσία- Χορογραφίες: Μελίνα Μαρνέρου

Μουσική:  Βάσος Αργυρίδης

Σκηνικά: Γιώργος Ρέτσας

Παράβαση: Λίλιαν Δημητρακοπούλου

Μουσική διαδασκαλία: Μαίρη Βιτάλη

Επιμέλεια προγράμματος: ΚλαίρηΣειραδάκη

Παίζουν

Καρίων: Ανδρέας Παναγόπουλος

Χρεμύλος: Δημοσθένης Συλίκος

Πλούτος: Θοδωρής Δημητρακόπουλος

Πενία: Ελένη Δεστούνη

Βλεψίδημος: Δημήτρης Καρατζάς

Δίκαιος: Λεωνίδας Νίκας

Συκοφάντης: Ηλίας Προυναρούς

Ερμής: Δήμητρα Κηπουρού

Χορός:

Ιριάνα Αγγελοπούλου, Αλεξάνδρα Αϊδωνίδη, Ευδοκία Αλεξάκη, Ζωή Ευστρατιάδη, Νίκος Καθάριος, Εύα Καραγεώργη, Ιόλη Κλαμπάνη, Κατερίνα Κολυδά, Νίκη Μέλλου, Βάλια Μιχελιουδάκη, Χριστιάνα Μπουφίδη, Σοφία Νίκα, Λυδία Ντε Μινκ, Βενέτα – Ιωάννα Σώζου.

ΘΕΡΜΕΣΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ:

Στον κ. Χάρη Σώζο για την πολύτιμη βοήθειά του.

Στην κ. Λίλιαν Δημητρακοπούλου για την υπέροχη παράβαση που μας έγραψε.

Στον κ. Γιώργο Ρέτσα και στον κ. Θανάση Θεολόγη.