Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

ΝΕΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ & Α΄- Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

Έναν νέο πρωτότυπο ως προς τους στόχους του διαγωνισμό, για μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Γ΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού, καθώς και Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, θα διοργανώσει στις 9 Φεβρουαρίου 2019 η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ).

 

Ο διαγωνισμός στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του θα είναι σε πιλοτική μορφή και θα περιλαμβάνει ως εξεταστικά κέντρα μόνο σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς της Αττικής. Ένα από αυτά τα εξεταστικά κέντρα θα είναι και το δικό μας το σχολείο.

 

Είναι γνωστό ότι η ΕΜΕ, ως μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Μαθηματικών, διεξάγει στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια τους μεγαλύτερους μαθητικούς διαγωνισμούς Μαθηματικών. Οι διαγωνισμοί αυτοί έχουν στόχο να βρεθούν οι ικανότεροι για να καταρτιστεί η Ελληνική ομάδα που συμμετέχει, με μεγάλες διακρίσεις, στις διεθνείς Ολυμπιάδες, Βαλκανιάδες κ.τ.λ.

 

Επιπλέον διοργανώνει και τον Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» για τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού, με στόχο να εκτιμήσουν οι μικροί μαθητές τη χρήση των μαθηματικών σε πολλές εφαρμογές, να χρησιμοποιήσουν τη μαθηματική τους σκέψη σε ευχάριστα και έξυπνα προβλήματα.

 

Ο νέος διαγωνισμός (ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ) καινοτομεί εφόσον:

  • Πρωτεύοντα ρόλο θα έχει όχι απλά η ανάκληση γνώσεων (ορισμοί, διαδικασίες, τύποι) αλλά ο Μαθηματικός τρόπος σκέψης.
  • Ό,τι χρειάζεται ως προαπαιτούμενο θεωρίας για την απάντηση στα θέματα του διαγωνισμού (τύποι κλπ.) θα είναι στη διάθεση των μαθητών.
  • Τα θέματα θα είναι επικεντρωμένα στην Ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, καθώς θα είναι στοιχισμένα στο υπάρχον πρόγραμμα σπουδών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με έμφαση στους στόχους των ΑΠΣ (Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών) και ΔΕΠΠΣ (Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών) για τα Μαθηματικά των αντιστοίχων τάξεων.
  • Οι διδάσκοντες, θα ενσωματώσουν το υλικό που παράγει η επιτροπή του διαγωνισμού στο περιεχόμενο της διδασκαλίας τους, καθώς το υλικό αυτό θα είναι απόλυτα συντονισμένο με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών της κάθε τάξης.
  • Τα θέματα θα οργανώνονται με βάση το είδος της μαθηματικής σκέψης και της στρατηγικής που απαιτείται προκειμένου να επιλυθούν.
  • Αναδεικνύει τα Μαθηματικά ως εργαλείο για την αντιμετώπιση θεμάτων που συνδέονται με την καθημερινή ζωή. Τα θέματα θα επιλέγονται από την επιτροπή διαγωνισμών και Ολυμπιάδων της ΕΜΕ, η οποία έχει τεράστια πολυετή πείρα σε θεματοδότηση Μαθηματικών διαγωνισμών. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Πρόεδρος της ΕΜΕ, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Ανάργυρος Φελλούρης.

 

Θα υπάρχουν τρεις ομάδες θεμάτων, η 1η ομάδα θα καλύπτει την Γ΄ και Δ΄ τάξη του Δημοτικού, η 2η ομάδα θα καλύπτει την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού και η 3η ομάδα τις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Κάθε διαγωνιζόμενος καλείται να απαντήσει σε 20 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Η απαιτούμενη ύλη για κάθε τάξη θα προέρχεται από την ύλη που έχει διδαχθεί μέχρι την ημέρα του διαγωνισμού στην μικρότερη από τις δύο τάξεις της κάθε ομάδας, καθώς και στις προηγούμενες τάξεις. Οι ερωτήσεις θα είναι κλιμακούμενης δυσκολίας, ώστε κανένα από τα παιδιά που συμμετέχουν να μην αισθανθεί απογοήτευση. Όμως ο κύκλος δεν κλείνει με την αξιολόγηση των επιδόσεων. Επιπλέον, τα θέματα, οι λύσεις τους και οι τομείς της σκέψης που καθένα απαιτεί και προάγει θα αναλύονται στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ. Επίσης θα παρουσιάζονται σε ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να διευρύνουν τους στόχους της διδασκαλίας τους.

 

Μοναδική υποχρέωση των μαθητών που θα συμμετέχουν (που ταυτόχρονα αποτελεί και σημαντική εκπαιδευτική προσφορά λόγω του μεγάλου κύρους των περιοδικών της ΕΜΕ) είναι η ετήσια συνδρομή στο νέο περιοδικό της ΕΜΕ με τίτλο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ (κόστος 10€).

 

Εν κατακλείδι η πρόθεση της ΕΜΕ είναι η προώθηση μιας μαθηματικής παιδείας που δεν επικεντρώνεται στη στείρα απομνημόνευση (για τον λόγο αυτό παρέχεται στους μαθητές την ώρα της εξέτασης και η αντίστοιχη θεωρία). Το όλο εγχείρημα θα χαρακτηρίζεται από την ανάδειξη βασικών πτυχών της Μαθηματικής σκέψης, έτσι όπως η έρευνα της Διδακτικής των Μαθηματικών έχει υποδείξει και φιλοδοξεί να αναδείξει τη συμμετοχική άμιλλα μεταξύ των μαθητών και όχι τον ανταγωνισμό. Ο σκοπός του διαγωνισμού συμπυκνώνεται στη φράση «Η μαθηματική σκέψη μπορεί να γίνει κτήμα όλων των μαθητών».

No Comments

Comments are closed.

To Top