Σας προσκαλούμε την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 και ώρα 08:00 μ.μ. στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» στο Βύρωνα, για να παρακολουθήσετε το θεατρικό δρώμενο «Αχ αυτή η εφηβεία …» κι ένα αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο, με τίτλο «Ο Αποχαιρετισμός».

«Αχ αυτή η εφηβεία …»

Η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Σύγχρονη Παιδεία», παρουσιάζει το έργο «Αχ αυτή η εφηβεία…». Κωμικό θεατρικό δρώμενο, αποτελούμενο από σκετσάκια που συνέθεσαν οι ίδιοι οι μαθητές, ορμώμενοι από  τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες άλλα και τα όνειρά τους.

Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Μελίνα Μαρνέρου μαζί με όλα τα παιδιά.

«Ο Αποχαιρετισμός»

Ο Γιάννης Ρίτσος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές του 20ου αιώνα, εξέφρασε με έναν ξεχωριστό τρόπο την έννοια του αποχαιρετισμού. Ο αποχαιρετισμός συνιστά ένα κεντρικό θέμα στο έργο του, αντικατοπτρίζοντας την ανθρώπινη μοναξιά, την παρακμή και την απώλεια. Ο Ρίτσος αποτύπωσε τον αποχαιρετισμό σε διάφορες εκφάνσεις – αποχαιρετισμός προς αγαπημένα πρόσωπα, προς έναν κόσμο που αλλάζει, προς την πατρίδα, προς την νεότητα που φεύγει. Μέσα από τον αποχαιρετισμό, ο ποιητής αναδεικνύει την ανθρώπινη τραγωδία και την ανάγκη για νόημα και ανθρωπιά.

Στο δρώμενο θα ακουστούν:

Αποσπάσματα από τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου: ΙΣΜΗΝΗ, ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ, ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ.

Το τραγούδι «Μικρόκοσμος» του Θάνου Μικρούτσικο (στίχοι: Ναζίμ Χικμέτ, μετάφραση: Γιάννης Ρίτσος).

Το ποίημα «Σώπα, μη μιλάς» του Αζίζ Νεσίν.

Τα Opus 69 No2(Chopin), Fantasia in D minor (Mozart), Romance in F minor (Tchaikovsky)

όλο σας αποχαιρετώ κι ακόμα μένω 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Θεατρική επιμέλεια: Χάρης Σώζος

Δραματουργική ανάλυση: Χρίστος Ζαφειρόπουλος

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Μελίνα Μαρνέρου

Παίζουν:

ΙΣΜΗΝΗ: Βενέτα Σώζου, Νικόλας Παπαγιάννης

ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ: Μάρω Αποστολοπούλου, Εβίτα Ροντογιάννη, Ιριάνα Αγγελοπούλου, Νίκη Μέλλου, Βάλια Μιχελιουδάκη, Κοσμάς Τσάκαλος

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ: Γιώργος Χατζηκυριάκου