Εκπαιδευτικές δράσεις

Οι μαθητές/-τριες μας, όλων των βαθμίδων, κάθε χρόνο πραγματοποιούν μια σειρά εκπαιδευτικών επισκέψεων σε μουσεία, σε θέατρα, σε εκθέσεις και σε χώρους βιωματικής μάθησης, με σκοπό να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους, να αποκτήσουν εμπειρίες, να επισκεφθούν σημαντικούς χώρους και να διασκεδάσουν.

Κοινωνική ευθύνη

Η κοινωνική προσφορά, ο εθελοντισμός, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η ενσυναίσθηση και όχι μόνο, είναι αξίες άρρηκτα συνδεδεμένες με την κουλτούρα του Σχολείου μας. Αξίες που καθημερινά μεταλαμπαδεύουμε στους μαθητές του Σχολείου μας. Αξίες που μετουσιώνονται σε πράξεις μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών, που αποσκοπούν στην ενημέρωση και αφύπνιση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον μάς αφορά όλους. Ό,τι καλό κάνουμε εμείς, σήμερα, αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, ενώ με τις πράξεις και τις δράσεις μας γινόμαστε παράδειγμα προς μίμηση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές δράσεις μας. 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ


Όμιλοι δραστηριοτήτων

Tο Σχολείο μας οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες δεν περιορίζονται σε αυτές του αναλυτικού προγράμματος. Η μάθηση δεν αφορά μόνο την τάξη και τα μαθήματα. Μια άτυπη προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας έχει εξίσου πολλά να προσφέρει με την τυπική. Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η λειτουργία Ομίλων Δραστηριοτήτων στο σχολείο μας. Όμιλοι που απευθύνονται σε όλους τους μαθητές/-τριες, οι οποίοι με αστείρευτη διάθεση εμπλέκονται σε δημιουργικές μαθησιακές εμπειρίες. Οι Όμιλοι αφορούν ένα πλήθος δραστηριοτήτων που άπτονται στο ευρύ φάσμα των κοινωνικών και των θετικών επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων. Η θεματολογία έχει έναν σταθερό κεντρικό πυρήνα αλλά παράλληλα είναι διαρκώς εξελισσόμενη, αφού έχουμε τη θέληση και την ευελιξία να ανταποκρινόμαστε στις ιδιαίτερες επιθυμίες, τις κλίσεις και τα ταλέντα των μαθητών/-τριών μας. Η καθοδήγηση των Ομίλων είναι ευθύνη εκπαιδευτικών που μοιράζονται το ίδιο πάθος και μεράκι για δημιουργία με τις ομάδες των μαθητών που συνασπίζουν γύρω τους.

Συμμετοχή σε διαγωνισμούς

Το Σχολείο μας δεν περιορίζεται μόνο στη διδασκαλία των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος. Έχοντας βαθιά συνείδηση της σημασίας που έχει η συστηματική αγωγή στη ζωή των μαθητών/-τριών, προσπαθούμε με ποικίλες δραστηριότητες να αποκαλύψουμε και να καλλιεργήσουμε τις φυσικές τους δεξιότητες. 

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών εντάσσεται η προετοιμασία και η συμμετοχή των μαθητών/-τριών μας σε προγράμματα και διαγωνισμούς γραμμάτων, επιστημών και τεχνών που διοργανώνονται από διάφορους φορείς. 

Τα προγράμματα – διαγωνισμοί, που οι μαθητές του Σχολείου μας παίρνουν μέρος είναι τα εξής:

Καγκουρό – Διεθνής Μαθηματικός Διαγωνισμός

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ – Διαγωνισμός Μαθηματικών Ικανοτήτων 

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «Παιχνίδι και Μαθηματικά» 

Θεατρική ομάδα

Το θέατρο δεν είναι απλά μια μορφή τέχνης. Είναι ένας συνδυασμός κίνησης, φωνής, έκφρασης και γι’ αυτό υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι θεατρικές ομάδες είναι σημαντικές για τα σχολεία.

Μερικοί μαθητές αισθάνονται μόνοι και απαρατήρητοι από το σχολικό περίγυρο. Η ένταξη στη θεατρική ομάδα του σχολείου, είναι μια αρκετά καλή διέξοδος για να αλλάξει ολοκληρωτικά ο τρόπος ζωής αυτής της κατηγορίας μαθητών.

Το να ενσαρκώσουν έναν ρόλο, μπορεί να τους δώσει κάποιες βασικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εκτός από αυτό, η συμμετοχή σε μια θεατρική ομάδα συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την κοινωνικότητα, διδάσκοντάς τους τον σεβασμό προς τον εαυτό του και τους άλλους και μαθαίνοντας την έννοια της πειθαρχίας μέσα από τις πρόβες.

Ένα, όμως, από τα σημαντικότερα οφέλη της θεατρικής ομάδας είναι ότι αναπτύσσεται η εκφραστική ικανότητα των παιδιών, βοηθώντας τα να εκφράζονται μέσα από τα συναισθήματά τους και όχι μόνο με την κίνηση και τις λέξεις.

Επίσης, δημιουργείται ένας μαγικός δεσμός μεταξύ των μελών και του/της θεατρολόγου. Συνειδητοποιούν ότι δεν αποτελούν μέλη μιας ομάδας, αλλά μιας οικογένειας! 

Το θέατρο, είναι πραγματική ευλογία για κάθε παιδί, οποιασδήποτε ηλικίας. Τα βοηθάει να ανακαλύψουν μια άλλη πτυχή του εαυτού τους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και τα ενθαρρύνει να είναι ο εαυτός τους. 

Δεν υπάρχει άτομο που να μην έχει βοηθηθεί μέσα από μια θεατρική ομάδα. Επιβάλλεται να δώσουμε μια ευκαιρία, κυρίως σε εσωστρεφή και ντροπαλά παιδιά για έκφραση, δημιουργικότητα για να αποκτήσουν γνώσεις μέσω ενός διαφορετικού τρόπου μάθησης. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να μπουν τέτοιες δραστηριότητες στα σχολεία της χώρας μας.

Ακαδημία ποδοσφαίρου COBRA AFC

Το σχολείο μας έχει αναπτύξει μια διαφορετική και πρωτοποριακή Ακαδημία Ποδοσφαίρου σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο COBRA AFC, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη μάθηση μέσω του παιχνιδιού και διδάσκοντας το ήθος και το «ευ αγωνίζεσθαι». Παράλληλα όμως, στοχεύουμε να αποκομίσουμε και όφελος για την εισαγωγή στην Ανώτερη Εκπαίδευση (μοριοδότηση).

Η COBRA AFC είναι αναγνωρισμένο σωματείο από την Πανελλήνια Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάλας (ΠΕΠΣΣ) και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), με Αριθμό Μητρώου 6379. Επίσης έχει και την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση Σωματείων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ).

Η πρώτη ομάδα (αντρική) αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής (Stoiximan Futsal Super League) και τα τμήματα υποδομών Κ18, Κ16 και Κ15 στα αντίστοιχα επίσημα πανελλήνια πρωταθλήματα.

Ο σύλλογος ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 1981 ως ανεξάρτητο ποδοσφαιρικό σωματείο και το 2014 ιδρύθηκε το επίσημο αθλητικό σωματείο «COBRA Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος» με έδρα τον Δήμο Βύρωνα. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ιδρύθηκε το πρώτο τμήμα υποδομών, σε συνεργασία με το σχολείο μας. Αυτό το πρώτο τμήμα υποδομών συμμετείχε σε διάφορα περιφερειακά πρωταθλήματα, όπως το ΘΟΥΚΙΔΙΔΕΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ και το SOCCERLINK όπου διακρίθηκε κατακτώντας κύπελλα και διακρίσεις. Παράλληλα πραγματοποίησε και 2 διεθνή φιλικά παιχνίδια με τις ομάδες της ROMA και της FULHAM, στη Ρώμη και στο Λονδίνο αντίστοιχα, αποκομίζοντας εμπειρίες και μοναδικές στιγμές.

Σήμερα λειτουργούν τμήματα υποδομών για όλες τις ηλικίες (από 6 έως 18 ετών), προάγοντας τον βασικό σκοπό της ομάδας μας, που είναι το ποδόσφαιρο σάλας (futsal – 5X5).

Όλοι οι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου του σχολείου μας, μπορούν να ενσωματωθούν στις ακαδημίες της ομάδας μας, οι προπονήσεις των οποίων γίνονται στα γήπεδα της Εργάνης (περιοχή Θέατρου Βράχων/Βύρωνας) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Σ. ΚΑΡΑΛΗΣ (Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου 15, Βύρωνας). Η ενασχόληση με τις ακαδημίες ποδοσφαίρου σάλας (futsal – 5X5), μπορεί να γίνει και παράλληλα με τη συμμετοχή τους σε άλλες ομάδες ποδοσφαίρου 11Χ11 (επιτρέπεται να έχεις παράλληλα αθλητικό δελτίο και σε ομάδα 11Χ11 και σε ομάδα ποδοσφαίρου σάλας/ futsal – 5X5).


Ποιο το όφελος από τη μοριοδότηση;

Εισάγονται σε σχολές ή τμήματα των ΑΕΙ/ΑΤΕΙ οι διακριθέντες αθλητές με πανελλήνια νίκη στους αγώνες, ύστερα από προσαύξηση του συνόλου των μορίων τους, ως εξής:

  • Με 1η θέση στους αγώνες έχουν προσαύξηση 20% για τα ΤΕΦΑΑ και κατά 10% για οποιαδήποτε άλλη σχολή ή τμήμα των ΑΕΙ/ΑΤΕΙ.
  • Με 2η θέση στους αγώνες έχουν προσαύξηση 20% για τα ΤΕΦΑΑ και 8% για οποιαδήποτε άλλη σχολή ή τμήμα των ΑΕΙ/ΑΤΕΙ.
  • Με 3η θέση στους αγώνες έχουν προσαύξηση 20% για τα ΤΕΦΑΑ και 7% για οποιαδήποτε άλλη σχολή ή τμήμα των ΑΕΙ/ΑΤΕΙ.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι οι αθλητές του σωματείου μας, δικαιούνται την ανάλογη μοριοδότηση, σε περίπτωση κατάκτησης προνομιούχων θέσεων στα πρωταθλήματα Εφήβων και Παίδων (Κ15, Κ16 και Κ18 – ηλικίες από Γ’ Γυμνασίου έως Γ’ Λυκείου), μια και το σωματείο μας έχει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση για το άθλημα του Ποδοσφαίρου Σάλας από τη ΓΓΑ.