Στις πλαγιές του μυθικού Ολύμπου, την κατοικία των αρχαίων θεών, και στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, στα πλαίσια της Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού “ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ” το Σχολείο μας παρουσίασε την Δευτέρα 23/09/2019 την κωμωδία του Αριστοφάνη “Πλούτος”.  

Συντελεστές

Μετάφραση-Διασκευή: ΚωστήςΚολώτας

Σκηνοθεσία- Χορογραφίες: Μελίνα Μαρνέρου

Μουσική:  Βάσος Αργυρίδης

Σκηνικά: Γιώργος Ρέτσας

Παράβαση: Λίλιαν Δημητρακοπούλου

Μουσική διδασκαλία: Μαίρη Βιτάλη

Επιμέλεια προγράμματος: ΚλαίρηΣειραδάκη

Παίζουν

Καρίων: Ανδρέας Παναγόπουλος

Χρεμύλος: Δημοσθένης Συλίκος

Πλούτος: Θοδωρής Δημητρακόπουλος

Πενία: Ελένη Δεστούνη

Βλεψίδημος: Δημήτρης Καρατζάς

Δίκαιος: Λεωνίδας Νίκας

Συκοφάντης: Ηλίας Προυναρούς

Ερμής: Δήμητρα Κηπουρού

Χορός:

Ιριάνα Αγγελοπούλου, Ευδοκία Αλεξάκη, Ζωή Ευστρατιάδη, Νίκος Καθάριος, Εύα Καραγεώργη, Δήμητρα Κηπουρού, Ιόλη Κλαμπάνη, Κατερίνα Κολυδά, Νίκη Μέλλου, Βάλια Μιχελιουδάκη, Χριστιάνα Μπουφίδη, Σοφία Νίκα, Λυδία Ντε Μινκ, Βενέτα – Ιωάννα Σώζου.

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ:

Στον κ. Χάρη Σώζο για την πολύτιμη βοήθειά του.

Στην κ. Λίλιαν Δημητρακοπούλου για την υπέροχη παράβαση που μας έγραψε.

Στον κ. Γιώργο Ρέτσα και στον κ. Θανάση Θεολόγη.

Στον Δ/ντη Δ.Ε. Πιερίας κ. Καζταρίδη Ιωάννη.

Στις κυρίες Παππά Μιράντα και Τσαχουρίδου Δώρα.

«ΠΛΟΥΤΟΣ»

Του Αριστοφάνη

(Κωμωδία, 388 π.Χ)

Ο Πλούτος είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του μεγάλου αττικού κωμωδιογράφου. Γράφτηκε το 388 π.Χ., στη διάρκεια του Κορινθιακού πολέμου. Ήρωας του έργου είναι ο χρεοκοπημένος κτηματίας Χρεμύλος που απορεί γιατί, παρότι τίμιος και ευσεβής πολίτης, κατέληξε να χάσει όλα του τα αγαθά. Ο Χρεμύλος με τον δούλο του Καρίωνα περιθάλπουν τον Πλούτο, που τυφλωμένος από τον Δία, δεν μπορεί να διακρίνει τους δίκαιους από τους άδικους, τους έντιμους από τους αχρείους. Χάρη στη φιλοξενία του Χρεμύλου, ο Πλούτος ξαναβρίσκει το φως του και αποκαθίσταται το δίκαιο ή ό,τι ο Αριστοφάνης, κλείνοντάς μας το μάτι, θα θεωρούσε δίκαιο στην ιδανική πολιτεία: κάθε πολίτης να ανταμείβεται όπως του πρέπει.

Στο έργο αυτό του Αριστοφάνη δεν υπάρχει Παράβαση, κατά την οποία ο ποιητής μιλώντας απ’ ευθείας στους θεατές επέπληττε με δριμύτητα τους πολιτικούς και τους κρατούντες. Έτσι γράψαμε μία Παράβαση με την «σύμφωνη γνώμη» του Αριστοφάνη όπου μέσα από το στόμα των μικρών παιδιών, ακούγεται ό,τι κατά τη γνώμη μας θα έλεγε και εκείνος προς όλους αυτούς που διαχειρίζονται τις ζωές μας, το μέλλον και τον πλούτο αυτής της χώρας για εμάς αλλά … χωρίς εμάς.