Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού “ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ”

Σας ενημερώνουμε ότι η θεατρική ομάδα του Σχολείου επιλέχθηκε ανάμεσα σε 500 περίπου Σχολεία από όλο τον κόσμο για να παρουσιάσει την κωμωδία του Αριστοφάνη “Πλούτος” στο αρχαίο Θέατρο Δίου Πιερίας.

Στις πλαγιές του μυθικού Ολύμπου, την κατοικία των αρχαίων θεών, και στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας – Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων – η Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. 

Οι αγώνες διαρκούν εννέα ημέρες και διεξάγονται στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Φέτος η διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 17 Σεπτεμβρίου έως και 27 Σεπτεμβρίου 2019. Κάθε μέρα είναι αφιερωμένη σε καθεμία από τις εννέα Πιερίδες Μούσες που ήταν κατά την Ελληνική Μυθολογία προστάτιδες της γνώσης, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Η διοργάνωση αυτή αποτελεί αναβίωση των αρχαίων αγώνων θεάτρου, μουσικής και αθλητισμού που διεξάγονταν στον ίδιο χώρο, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, με τον ίδιο τίτλο: «Ολύμπια εν Δίω». Στο ίδιο Αρχαίο Θέατρο του Δίου ο μεγάλος τραγικός ποιητής Ευριπίδης έγραψε και παρουσίασε πέντε έργα του, κορυφαίο των οποίων είναι οι «Βάκχες». Κατά τις αρχαίες μαρτυρίες ο Ευριπίδης πέθανε εδώ και θάφτηκε στην Πιερία σύμφωνα με το επιτάφιο επίγραμμα. «Χαίρε μελαμπετάλοις, Ευριπίδη, εν γυάλοισι Πιερίας τον αεί νυκτός έχων θάλαμον…ως αν ο λάτρις Πιερίδων ναίης αγχόθι Πιερίδων». « Χαίρε Ευριπίδη που έχεις το θάλαμο της αιώνιας νύχτας (τάφο) στα μελανά ακρογυάλια της Πιερίας…..Εσύ που λάτρεψες τις Πιερίδες (Μούσες) κατοικείς κοντά τους. Τα αρχαϊκά ορχηστρικά σκηνικά και αθλητικά δρώμενα που διεξάγονταν στις πλαγιές του Ολύμπου προς τιμή του Δία, ο βασιλιάς Αρχέλαος (413-399π.χ.) τα συγκρότησε και τα ανέδειξε σε πανελλήνιο θεσμό στο Δίον όπου συνέρρεαν χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον ελληνικό και αργότερα το ρωμαϊκό κόσμο. Παράλληλα με τους θεατρικούς αγώνες διεξάγονταν μουσικοί και αθλητικοί αγώνες στους οποίους έπαιρναν μέρος καλλιτέχνες και αθλητές αλλά και ρήτορες που παρουσίαζαν τις δεξιότητες τους. Τα «Ολύμπια εν Δίω» συνεχίστηκαν μέχρι τη χριστιανική εποχή ως πανελλήνια γιορτή, ώσπου τα διαδέχτηκαν τα Δημήτρια αφού η Θεσσαλονίκη αναδείχτηκε πρωτεύουσα της Μακεδονίας. 

Η θεματική των νεανικών αυτών αγώνων περιλαμβάνει έργα αρχαίου Ελληνικού και Λατινικού δράματος αλλά και άλλων λαών όπως αυτό εκφράστηκε σε παλιότερες εποχές, όπως και αθλήματα αυτούσια αρχαϊκά. Τα θέματα των μουσικών σχημάτων προσάδουν με την ατμόσφαιρα της διοργάνωσης.  Η θεατρική ομάδα του Σχολείου μας θα παρουσιάσει το έργο «Πλούτος» του Αριστοφάνη τη Δευτέρα 23/09/19 στον χώρο του αρχαίου θεάτρου Δίου και την Τρίτη 24/09/19 στο θέατρο του Γυμνασίου Κορινού.